Pfizers pandemisch vaccinnieuws kan de interesse in Bitcoin niet temperen

De recente aankondiging door Pfizer van een mogelijk Covid-19-vaccin leidde tot een onmiddellijke rally van wereldwijde aandelen die het zwaarst werden getroffen door de pandemische respons. De rally hielp grote indices, waaronder de New York Stock Exchange (NYSE) Composite Index en de Europese Stoxx, met ongeveer 4% te stijgen.
Bitcoin’s ontkoppeling
Aan de andere kant daalden aandelen die profiteerden van lockdown-beperkingen, omdat het vaccin de hoop op een terugkeer naar een normaal leven wekt. Toch lijkt het erop dat dezelfde vaccinhoop de interesse in bitcoin, een andere belangrijke begunstigde van lockdown-beperkingen, niet heeft getemperd. In een prestatie die de ontkoppeling van het digitale activum van traditionele markten benadrukt, blijft bitcoin ongeveer 48 uur na de aankondiging van het vaccin boven $ 15.000 verhandelen.

Na aanvankelijk samen met traditionele markten te zijn gecrasht eerder dit jaar, herstelde bitcoin zich sneller naarmate meer bedrijven en particulieren de mogelijkheid verkenden om de crypto voor betalingen te gebruiken. Tussen 12 maart – de beruchte ‘Zwarte Donderdag’ en 1 oktober, steeg bitcoin met meer dan 260%, waardoor het een van de best presterende activa in 2020 is.

Ondertussen hielp een reeks aankondigingen door grote investeerders dat ze bitcoin kopen, die begin oktober begon, een nieuwe bitcoin-rally op gang te brengen. Bovendien laten de gegevens ook zien dat de opwinding rond de Amerikaanse verkiezingen mogelijk heeft geholpen bitcoin voorbij het hoogste punt van 2018 te komen.
Vaccin hoopt markten te stimuleren
Maar toen Pfizer aankondigde dat een vaccin in een laat stadium van onderzoek voor meer dan 90 procent effectief bleek te zijn, veranderde de waarde van bitcoin niet. In plaats daarvan zijn het traditionele aandelen die zich herstelden en de NYSE Composite Index steeg met 500 punten van 13.214 punten op 6 november naar 13.726.

Uit een analyse van één publicatie blijkt dat aandelen van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen de rally met 15% aanvoert, terwijl IAG, de moedermaatschappij van British Airways, de dag met 25% afsloot. Airbus steeg 19% op de dag terwijl Rolls Royce 44% won. Andere winnaars zijn onder meer JPMorgan Chase en Bank of America, die meer dan 13% stegen.
Daarentegen daalden de aandelen van bedrijven die als begunstigden van de pandemie werden beschouwd. Zoom daalde met 17%, net als Netflix (7%), terwijl Amazon, een van de grootste begunstigden van de lockdown-beperkingen, die dag bijna 4% daalde. Sommige van deze bedrijven worden geconfronteerd met een ommekeer in hun fortuin als en wanneer het Covid-19-vaccin beschikbaar komt.
Ondanks dat ze profiteren van lockdown-maatregelen, suggereren de gegevens dat de prestaties van bitcoin niet gebonden zijn aan gebeurtenissen die traditionele markten beïnvloeden. Zoals de gegevens van Markets.bitcoin.com laten zien, daalde het digitale activum marginaal van $ 15.563 op 6 november naar $ 15.152, ongeveer 72 uur later.
Daarom vertoont bitcoin tekenen dat het tot een alternatieve activaklasse behoort. De ontkoppeling van de topcrypto van traditionele markten maakt het alleen maar aantrekkelijker voor beleggers die op zoek zijn naar een betere waardeopslag.

De post Pfizer’s Pandemic Vaccine News kan de interesse in Bitcoin niet temperen, verscheen voor het eerst op Bitcoin News.

lars