Valutadevaluatie te wijten aan 7,2% daling van wereldwijde overmakingen: Wereldbank ondersteunt digitale overmakingen

Volgens een nieuw rapport draagt ​​de depreciatie van sommige valuta ten opzichte van de Amerikaanse dollar bij aan de afnemende internationale overmakingen. Na het bereiken van het hoogste punt ooit van $ 548 miljard in 2019, verwacht het Wereldbankrapport nu dat de overmakingen in 2020 met 7,2% zullen dalen tot $ 508 miljard en een verdere daling van 7,5% tot $ 470 miljard in 2021.

Vluchtige valuta’s
In haar Migration and Development Brief 33 geeft de Wereldbank aan hoe de door Covid-19 veroorzaakte devaluatie van de valuta de stroom van wereldwijde overmakingen heeft beïnvloed. In de samenvatting wijzen de auteurs op de wisselkoers tussen de Amerikaanse dollar en de bronvaluta’s voor overmakingen. In het rapport wordt gedetailleerd beschreven hoe dit de stroom van geldovermakingen uit Rusland heeft beïnvloed:
Door de verzwakking van de roebel ten opzichte van de Amerikaanse dollar, met meer dan 26% sinds begin 2020, zijn de overmakingen van Rusland in Amerikaanse dollars verminderd. De overmakingen naar Centraal-Azië zijn daardoor aanzienlijk gedaald.
Uit de gegevens van de Wereldbank blijkt inderdaad dat overmakingen vanuit Europa en Centraal-Azië de scherpste daling (wereldwijd) van 16% zullen registreren in 2020. Aan de andere kant wordt verwacht dat de overmakingen naar Latijns-Amerika en het Caribisch gebied met slechts 0,2% zullen afnemen. in 2020.

Toch identificeert het rapport de andere “belangrijkste factoren” die deze achteruitgang veroorzaken, als de “zwakke economische groei en onzekerheden rond banen”, vooral in het geval van de Verenigde Staten en Europese landen. Voor olierijke landen als Saoedi-Arabië en Rusland zijn het echter de zwakke prijzen voor de grondstof die de stroom van overmakingen doen afnemen.
Gevolgen van digitale overmakingen
Ondertussen, na een gedetailleerde beschrijving van de impact van Covid-19 en de bijbehorende mobiliteitsbeperkingen, gaat het Wereldbank-rapport verder met te beweren dat formele erkenning van “digitale overmakingen” zal helpen om fondsen te laten stromen, zelfs in moeilijke tijden. Het rapport gaat verder:
“Overheden moeten de infrastructuur voor overmakingen ondersteunen, onder meer door overmakingsdiensten als essentieel te erkennen, de last van overmakingskosten voor migranten te verminderen, digitale geldovermakingen te stimuleren en factoren te verzachten die verhinderen dat klanten of dienstverleners van digitale overmakingen toegang krijgen tot bankdiensten.”

Hoewel het Wereldbank-rapport er niet in slaagt om cryptocurrencies specifiek te identificeren als een van de digitale overmakingen die het aanbeveelt, tonen onderzoeken en rapporten al het toenemende gebruik van crypto-activa aan bij het overmaken door sommige migrantengroepen.
Een news.Bitcoin.com-rapport suggereert bijvoorbeeld dat er een groeiend gebruik is van cryptocurrencies als rails om geld over de grenzen heen te sturen. Een ander rapport toont ook een duidelijke groei in peer-to-peer handelsvolumes nadat landen lockdown-beperkingen hebben opgelegd.
Covid-19-beperkingen hebben mogelijk onbedoeld de aantrekkingskracht van cryptocurrencies vergroot. De tweede golf van groeiende infecties en de daaruit voortvloeiende beperkingen zullen hun plaats in dit nieuwe normaal alleen maar versterken. Zoals de Wereldbank heeft geadviseerd, kunnen landen de impact van dergelijke beperkingen verminderen door digitale overmakingen te omarmen.

De post valutadevaluatie als schuldige voor 7,2% daling van wereldwijde overmakingen: Wereldbank ondersteunt digitale overmakingen verscheen voor het eerst op Bitcoin News.

lars