Russische overheidsfunctionarissen moeten hun crypto-bezit nu als inkomen aangeven

Overheidsfunctionarissen in Rusland zullen nu alle crypto-activa die ze bezitten als inkomen moeten aangeven. De maatregelen zijn met ingang van 1 januari 2021, melden lokale media.
De procureur-generaal van Rusland, Igor Krasnov, verklaarde: “Vanaf volgend jaar moeten ambtenaren [virtuele] valuta op gelijke basis met andere activa aangeven.”
Krasnov zei dit op 20 oktober terwijl hij sprak op een corruptiebijeenkomst met 15 andere officieren van justitie van de Shanghai Cooperation Organization (SCO) -lidstaten en elders.
De SCO is een achtkoppige politieke, economische en veiligheidsalliantie die in 2001 is opgericht door onder meer China, Rusland, Kazachstan en Tadzjikistan. Het omvat ook verschillende aangesloten staten zoals Iran, Wit-Rusland, Cambodja en Afghanistan.
Volgens het Russia Today-rapport betekent de verklaring van Krasnov ook “dat [dat] ambtenaren de cryptocurrency in hun inkomensverklaring moeten vermelden, zodat de staat de verdiensten van alle ambtenaren kan bijhouden.”
Tot nu toe hoefden overheidsfunctionarissen hun digitale activa niet aan te geven. Een advies uit 2018 van het Russische ministerie van Arbeid leek hen hiervan vrij te stellen.
Maar te midden van bezorgdheid over het gebruik van cryptocurrency voor corruptie op olie, onthulde het kantoor van de procureur-generaal dat het de afgelopen drie jaar meer dan 440 miljoen dollar aan niet-openbaar gemaakte contanten van overheidsfunctionarissen in beslag had genomen, berichten de media.

De nieuwe eis voor ambtenaren volgt op de ondertekening door de Russische president Vladimir Poetin van een nieuwe wet die bitcoin in algemene zin legaliseert, maar verbiedt dat de crypto wettig betaalmiddel wordt, dat kan worden gebruikt om te betalen voor goederen en diensten.
Die wet – de Digital Financial Assets Act – zal naar verwachting in werking treden op 1 januari 2021. Het is de wet die voorziet in de aangifte van crypto-bezit door alle overheidsfunctionarissen.

De post-Russische overheidsfunctionarissen moeten hun crypto-bezit nu als inkomen aangeven, verschenen voor het eerst op Bitcoin News.

lars