FSB-rapport zegt dat Stablecoins financiële inclusie bevorderen: dringt er bij regelgevers op aan om de witwascontroles aan te scherpen

De Financial Stability Board (FSB) zegt dat stablecoins het potentieel hebben om de efficiëntie van de financiële dienstverlening te verbeteren. De instantie voegt eraan toe dat de hybride cryptocurrencies het potentieel hebben om betalingen efficiënter te maken (inclusief grensoverschrijdende betalingen) en om financiële inclusie te bevorderen. Maar ondanks deze erkenning pleit de FSB nog steeds tegen de wijdverbreide acceptatie van stablecoins en beweert dat ze “risico’s voor de financiële stabiliteit kunnen opleveren, vooral als ze op grote schaal worden aangenomen”.
Het AML / CFT-argument
In een rapport zegt de FSB dat activiteiten die verband houden met wereldwijde stablecoins-arrangementen (GSA) “risico’s opleveren die zich kunnen uitstrekken over bank-, betalings- en effecten- / investeringsreguleringen, zowel binnen als buiten de jurisdicties.” Voorspelbaar, stelt het rapport dat “afhankelijk van de feiten en omstandigheden kunnen specifieke witwas- / terrorismefinancieringsrisico’s naar voren komen ”met het wijdverbreide gebruik van stablecoins.
Interessant is echter dat de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) meldt dat “geïdentificeerde gevallen van witwassen door middel van cryptocurrencies relatief klein blijven in vergelijking met het witwassen van geld via traditionele methoden.” Zo schatten gegevens van het Bureau voor Drugs en Criminaliteit van de VN dat tussen de $ 800 miljard en $ 2 biljoen, of het equivalent van tussen de 2% en 5% van het wereldwijde BBP, elk jaar wordt witgewassen via geldkanalen.
Ondertussen somt het rapport andere risico’s op die verband houden met stablecoins, waaronder het gedecentraliseerde karakter van stablecoin-regelingen. Volgens het FSB-rapport vormen dergelijke regelingen ‘bestuurlijke uitdagingen’. Bovendien kunnen de infrastructuur en technologie die worden gebruikt “voor het vastleggen van transacties en het verkrijgen van toegang tot, overdracht en uitwisseling van munten, operationele en cyberveiligheidsrisico’s opleveren.”
Stablecoin-aanbod Onbeduidend
Ondanks de toenemende bezorgdheid van de toezichthouders blijft het aanbod van stablecoins echter relatief laag. Volgens gegevens van Coinmetrics zou het totale aanbod aan stablecoins in oktober 2020 de grens van $ 20 miljard overschrijden, terwijl de marktkapitalisatie van bitcoin op 17 oktober $ 211 miljard bedroeg.
Op basis van de geïdentificeerde risico’s en uitdagingen gaat de FSB echter door met het aanbevelen dat GSA’s “alle toepasselijke regelgevende normen moeten naleven en risico’s voor de financiële stabiliteit moeten aanpakken voordat ze met hun activiteiten beginnen”.

In het rapport wordt ook aanbevolen dat de autoriteiten “ervoor moeten zorgen dat de SGR-regelingen effectieve kaders voor risicobeheer hebben, met name met betrekking tot reservebeheer, operationele veerkracht, waarborgen inzake cyberbeveiliging en AML / CFT-maatregelen, evenals” fit and proper “-vereisten.
Een gecoördineerde wereldwijde regelgevende reactie
Het FSB-rapport, dat komt na de release van het cryptocurrency-handhavingskaderdocument door de Amerikaanse overheid, bevat in totaal tien aanbevelingen. In 2019 waren financiële toezichthouders gealarmeerd toen Facebook en partners plannen aankondigden om de Libra stablecoin te lanceren. Hoewel het Libra-project lijkt te haperen, hebben landen en regelgevende instanties gewerkt aan het opzetten van een raamwerk dat hen hulpmiddelen zal bieden om de stablecoin-markt te beheersen.

Het post-FSB-rapport zegt dat Stablecoins financiële inclusie bevorderen: dringt er bij regelgevers op aan om de witwascontroles aan te scherpen, verscheen voor het eerst op Bitcoin News.

lars