Coinbase ontving in de eerste helft van 2020 1.900 verzoeken om klantinformatie van wetshandhaving

Coinbase heeft onthuld dat het in de eerste zes maanden van 2020 in totaal 1.914 verzoeken om klantgegevens heeft ontvangen van wereldwijde wetshandhavingsinstanties. Het is echter niet duidelijk aan hoeveel van de verzoeken is voldaan.
In zijn eerste zogenaamde “transparantierapport”, dat vrijdag werd gepubliceerd, zei de Amerikaanse crypto-exchange – met een gebruikersbestand van 38 miljoen – dat 97% van de verzoeken te maken had met strafrechtelijk onderzoek.
Amerikaanse agentschappen waren goed voor het grootste aantal verzoeken, met 1113 aanvragen of 58% van het totaal. Minstens 441 (23%) kwamen uit het VK, 176 of 16,5% uit Duitsland en de rest uit andere delen van de wereld.

Binnen de VS heeft Coinbase bekendgemaakt dat het Federal Bureau of Investigation (FBI) de meeste informatie heeft opgevraagd. Het diende 340 verzoeken in, gevolgd door Homeland Security Investigations (184), lokale overheidsinstanties (180) en de Drug Enforcement Administration met 104 verzoeken.
Andere verzoeken waren afkomstig van de Securities and Exchange Commission, de Commodity Futures Trading Commission, de Secret Service, de Postal Inspection Service, het Department of Justice en de Immigration and Customs Enforcement.

Paul Grewal, chief legal officer bij Coinbase, zei dat de verzoeken van wetshandhavers grotendeels in de vorm van dagvaardingen komen. Soms omvatten de verzoeken huiszoekingsbevelen, gerechtelijke bevelen en andere formele processen, voegde hij eraan toe.
“We respecteren de legitieme belangen van overheidsinstanties bij het achtervolgen van slechte actoren die anderen en ons platform misbruiken,” merkte Grewal op, en voegde eraan toe, “maar we zullen niet aarzelen om terug te dringen waar nodig …”
Het ‘transparantierapport’ van Coinbase komt na de afkeuring van de uitwisseling door de Digital Rights Group Economic Frontier Foundation. De groep raadde Coinbase aan om dergelijke rapporten te publiceren “zodat het publiek weet wie deze verzoeken doet, en hoe vaak.”

Het bericht dat Coinbase in de eerste helft van 2020 1.900 verzoeken om klantinformatie ontving van wetshandhaving, verscheen voor het eerst op Bitcoin News.