De intrinsieke waarde van Bitcoin: de cryptocommunity reageert op de gouverneur van de Bank of England

De intrinsieke waarde van Bitcoin is deze week uitvoerig besproken in de cryptogemeenschap na een opmerking van de gouverneur van de Bank of England die suggereert dat de cryptocurrency mogelijk geen intrinsieke waarde heeft.
Heeft Bitcoin intrinsieke waarde?
Gouverneur van de Bank of England, Andrew Bailey, sprak begin deze week over de intrinsieke waarde van bitcoin tijdens een vraag- en antwoordsessie met leden van het publiek. “Ik moet eerlijk zijn, het is moeilijk in te zien dat bitcoin intrinsieke waarde heeft,” zei hij door Reuters. “Het kan extrinsieke waarde hebben in de zin dat mensen het willen.” Bovendien zei de gouverneur dat mensen die bitcoin gebruiken voor betalingen hem “erg nerveus” maken omdat de waarde van de cryptocurrency onzeker is.
Na de opmerking van Bailey begon de cryptogemeenschap de intrinsieke waarde van bitcoin in detail te bespreken. Michael Saylor, de CEO van het Nasdaq-beursgenoteerde bedrijf Microstrategy dat onlangs voor $ 425 miljoen aan bitcoin kocht voor zijn schatkistreserve, twitterde:
Bitcoin is het eerste digitale geldsysteem dat in staat is om al het geld in de wereld voor elk individu, bedrijf en overheid op een eerlijke en rechtvaardige manier op te slaan, zonder er iets van te verliezen. Als dat niet intrinsiek waardevol is, wat dan wel?
De strategen van JPMorgan, waaronder Nikolaos Panigirtzoglou, schreven dinsdag in een notitie over de intrinsieke waarde van bitcoin die de marktprijs nadert. “Bitcoin wordt op korte termijn geconfronteerd met een ‘bescheiden tegenwind’ op basis van een analyse van weddenschappen op de futuresmarkt en een schatting van de intrinsieke waarde van de cryptocurrency,” meldde Bloomberg en voegde eraan toe dat ze zeiden dat de prijs ongeveer 13% hoger blijft dan een schatting van intrinsieke waarde.
Bitcoin’s marktprijs en intrinsieke waarde.
Een aantal mensen op Twitter wees er snel op dat bitcoin misschien geen intrinsieke waarde heeft, maar fiat-valuta’s evenmin. De Federal Reserve Bank of St. Louis publiceerde in 2018 een rapport waarin stond:
Bitcoin is niet de enige valuta die geen intrinsieke waarde heeft. Valuta’s met een staatsmonopolie, zoals de Amerikaanse dollar, de euro en de Zwitserse frank, hebben evenmin intrinsieke waarde.
“Het zijn fiat-valuta’s die bij regeringsbesluit zijn gecreëerd. De geschiedenis van valuta’s met een staatsmonopolie is een geschiedenis van wilde prijsschommelingen en mislukkingen. Dit is de reden waarom gedecentraliseerde cryptocurrencies een welkome aanvulling zijn op het bestaande valutasysteem ”, merkt het rapport op.
“Er bestaat niet zoiets als‘ intrinsieke waarde ‘, ”meende Erik Voorhees, CEO van Shapeshift. “Waarde is altijd subjectief, in de ogen van de taxateur … Goud, bitcoin, fiat, rijst: geen enkele heeft ‘intrinsieke waarde’. ”

Twitter-gebruiker Bob McElrath deelde het gevoel. “Niets heeft‘ intrinsieke waarde ’, want het woord‘ waarde ’is een menselijk sentiment en verandert met de tijd en de omstandigheden. Iedereen die iets anders zegt, probeert je iets te verkopen, ”beschreef hij. Ondanks dat het geen ‘intrinsieke’ waarde heeft, heeft bitcoin een geavanceerde, marktgebaseerde manier om de waarde ervan te bepalen, niet alleen aan de vraagzijde, maar ook aan de aanbodzijde. Deze bewering geldt natuurlijk voor elk product. ”
George Selgin, directeur van het Centre for Monetary and Financial Alternatives van Cato, stemde toe:
Natuurlijk hebben geen goederen ‘intrinsieke’ waarde. Sommige (zoals elk fiatgeld) missen ook ‘niet-monetaire gebruikswaarde’ … de opmerking van de Bank of England dat bitcoin intrinsieke waarde mist, is een voorbeeld van de pot die de ketel zwart noemt.

De intrinsieke waarde van Bitcoin: de cryptocommunity reageert op de gouverneur van de Bank of England verscheen voor het eerst op Bitcoin News.

lars