Azie Nieuws

Pyongyang Probeert Crypto’s te stelen vóór de Pyeongchang Olympische Spelen

Ondanks enkele scheuren in het ijzige oppervlak van de inter-Koreaanse betrekkingen, veroorzaakt door de Olympische geest, blijven de spanningen op het stille cryptofront in Korea hoog. Zuid-Koreaanse intelligentie heeft wetgevers in Seoul geïnformeerd dat het Noorden blijft proberen om cryptocurrency uitwisselingen ten zuiden van de DMZ hacken. Crypto’s ter waarde van miljarden zijn gewonnen vorig jaar door de DPRK-hackers gestolen, zegt de geheime dienst.

Noord-Korea probeert voortdurend om Zuid-Korea cryptocurrency uitwisselingen hacken, de Nationale Inlichtingendienst vertelde afgevaardigden op Maandag. Het spionageagentschap doet zijn best om verdere hacking te voorkomen, nadat de DPRK-hackers naar verluidt vorig jaar miljarden Koreaanse digitale munten hebben gestolen.

Noord-Korea stuurde e-mails die konden inbreken in cryptocurrency uitwisselingen en de persoonlijke informatie van hun klanten. Het stal cryptocurrency ter waarde van miljarden”, zei Kim Byung-kee, lid van de parlementaire inlichtingencommissie van Zuid-Korea, geciteerd door Reuters. De plaatsvervanger onthulde geen details over de beoogde platformen.

In december kondigde het Zuid-Koreaanse inlichtingenagentschap aan dat het bewijzen had van Noord-Koreaanse betrokkenheid bij de aanval op Bithumb. Persoonsgegevens van meer dan 30.000 gebruikers van de crypto-uitwisseling werden gestolen in de hack. De Koreaanse autoriteiten beboete haar exploitant voor het uitlekken van privé-informatie, zoals nieuws Bitcoin. com berichtte. Bithumb is naar verluidt de grootste cryptocurrencybeurs ter wereld door handelsvolume.

Hackers van de beruchte Lazarus Group werden betrokken bij de aanvallen in 2017 op Zuid-Koreaanse cryptocurrency exchange, waarvan de Koreaanse media medio januari verslag uitbrachten. Zij zouden verband houden met de DVK-regeling. Het internetbedrijf Recorded Future beweerde in een rapport dat Noord-Koreaanse overheidsactoren (waaronder de Lazarus-groep) eind 2017 nog steeds gericht waren op Zuid-Koreaanse beurzen en hun gebruikers. De aanvallen gingen door tot Kim Jong Un’s nieuwjaarstoespraak “vreedzame resolutie”, waarna de dialoog met het Zuiden werd hervat, meldt Sputnik. Naast uitwisselingen en cryptogebruikers waren de hackers ook gericht op Zuid-Koreaanse studenten met interesse in buitenlandse betrekkingen.

Hacken Overschaduwt het “United Korea” Verhaal.

Op enkele uitzonderingen na zijn de betrekkingen tussen Noord en Zuid gedurende het grootste deel van het conflict van tien jaar op het verdeelde Koreaanse schiereiland gespannen geweest. De twee Koreaanse staten zijn technisch gezien in oorlog, want er is slechts een wapenstilstand en geen vredesverdrag ondertekend om de vrede te bewaren. De staakt-het-vuren-overeenkomst van 1953 heeft de wapens het zwijgen opgelegd, maar maakte geen einde aan de vijandelijkheden op het stille front. Nucleaire tests, raketlanceringen, ontvoeringen en het af en toe beschieten van artillerie hebben iedereen eraan herinnerd dat de oorlog nog niet voorbij is. In het digitale tijdperk heeft het geïsoleerde communistische Noorden gebruik gemaakt van cyberoorlogsvoeringstactieken en technieken die de wereld van cryptos als bitcoin hebben bereikt, waar Zuid-Korea een belangrijke speler is.

Minder gespannen tijden hebben de voorwaarden geschapen voor een aantal positieve ontwikkelingen – gezinnen zijn verenigd, gezamenlijke projecten zoals de Kaesong Industrial Zone zijn gerealiseerd. De Olympische Winterspelen, die in februari jl. in Pyeongongchang (Zuid-Korea) zullen plaatsvinden, hebben een nieuwe kans geopend. De twee Koreaanse staten stemden ermee in om samen te marcheren tijdens de openingsceremonie onder de Koreaanse Unification Flag. Een Unified Korea vrouwen ijshockey team zal deelnemen aan de wedstrijden.

De nieuwe informatie over de aanhoudende hacking aanvallen op Zuid-Koreaanse crypto uitwisselingen, naar verluidt gesponsord door het Noorden, komt dagen voor de officiële start van Pyeongongchang 2018 (9-25 februari). Het valt samen met berichten dat het staatshoofd van Noord-Korea deze week in Pyeongchang aankomt. Kim Yong-nam, de 90-jarige Kim Yong-naam, de oudste Noord-Koreaanse ambtenaar die Zuid-Korea ooit zal bezoeken, is de waarnemend voorzitter van het parlement van Noord-Korea.

Een door de BBC geciteerde anonieme ambtenaar van de Zuid-Koreaanse presidentiële regering zei dat het bezoek van Kim een weerspiegeling was van de bereidheid van het Noorden om de betrekkingen tussen Korea te verbeteren. Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, geboren in een familie van Noord-Koreaanse vluchtelingen, vertelde CNN onlangs dat hij de leider wilde zijn “die een vreedzame relatie tussen Noord en Zuid heeft opgebouwd”.

lars

Laat een reactie achter

Bitcoins Koers